Barion Pixel

Nyári fényvédelem – A legfontosabb tundivalók

A megfelelő fényvédelem a legjobb öregedés gátló. Megelőzi a ráncokat, a pigmentfoltokat és a bőrrák kockázatát csökkenti. 

Ám vannak olyan dolgok, amiket a szükséges fényvédelemhez szigorúan kötelező betartani és tudni is, különben még a legjobb fényvédő sem képes megvédeni a bőrt.

Fényvédelem

Fokozott fényvédelem, ha fényérzékeny a bőröd

A fényérzékenység nem csupán a barna, vagy a fehér bőr függvénye, több tényező is szerepet játszik benne, mint az alábbiak:

 • Gyógyszerek, mint pl. a fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók, gombaellenes szerek, antihisztaminok (allergia gyógyszerek), antibiotikumok stb. Mindig feltűntetik a betegtájékoztatón is, ha fényérzékenységet okoz a készítmény. Megdöbbentő, hány fogamzásgátlót szedő nő napozik, és szoláriumba jár.
 • Terhesség (a megváltozott hormonháztartás miatt)
 • Kémiai hámlasztás
 • Retinol és származékai
 • Acné (pattanás) elleni krémek, pl. Akneroxid, Differin, Isotrexin.
 • Parfümök és illóolajok: a parfüm mellett sok illó is fényérzékennyé teszi a bőrt, ilyenek a citrusfélék, a citrom, a mandarin, a grapefruit, stb., a rozmaring, szantálfa stb. Újabb ok, hogy kerüld az illatos krémeket.
 • Természetesen, ha nem fényérzékeny a bőröd, sőt, esetleg mediterrán típus vagy, aki könnyen barnul, attól még nem jó ötlet napozni, mert ráncosít, tág pórusokat okoz, és bőrrákod is kialakulhat tőle.
Fényvédelem

Nézd meg a lejáratot!

Figyelj oda arra, hogy a fényvédőd lejárata még jó legyen! A fényvédő nem tart örökké! Az is rajta szokott lenni piktogram formájában, hogy felbontástól számított hány hónapig jó még, ez általában 9 vagy 12 hónap.

Mennyire véd a fényvédőd?

Mit is jelent az SPF szám? Tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy hány százalékát szűri ki az UVB sugaraknak.

 • SPF 5: 80%-ot szűri ki
 • SPF 15: 93.3 %-ot szűri ki
 • SPF 30: 96.6 %-ot szűri ki
 • SPF 50: 98%-ot szűri ki

A fentiekből kiderül, hogy egy 30 faktoros fényvédővel, (ha megfelelően használjuk), már elég jól védelmet alakíthatunk ki.

Viszont az SPF szám csak az UVB sugárzást szűri ki. A Fényvédők az UVA és az UVB sugárzás tükrében c. cikkemben írtam nektek arról, hogy bár leégni, és barnulni csak az UVB sugaraktól tudunk, de az UVA sugarak ellen is fontos védekezni, mert bőröregítő hatása van és a melanómáért is felelős.

A PPD érték az UVA sugarak elleni védelem mértékét jelöli. (korában + jelekkel is szokták jelölni, ++++ a maximum)

Az UVA sugár amolyan csendes gyilkos, télen is ér minket, akkor is, ha felhős az ég, és akkor is, ha bent ülünk az ablak mögött a szobában, nem érzünk belőle semmit, pedig áthatol az üvegen, a felhőkön. Az EU-s szabvány szerint az UVA sugárzás elleni védelemnek min. harmadakkorának kell lennie, mint az UVB elleni védelemnek. Így egy SPF 30-as fényvédőnek min. 10 PPD értékűnek kell lennie, ez pedig már az UVA sugarak 90%-át kiszűri.

Tehát a lényeg, hogy az EU-ban szerencsére a jogi szabályozások miatt elég, ha az SPF számot figyeled, így ha az min. 30 SPF, akkor megfelelő a fényvédelme, ha megfelelően is használod!

Fényvédelem

Mennyit kell használnod a fényvédődből, hogy tényleg megvédjen?

Hivatalosan 2 mg/cm2-t kellene használni, ez a teljes testre számítva kb. 30 ml, aminek jó, ha a felét magunkra kenjük egy alkalommal. Tehát már eleve nincs meg az elvi fényvédelem innentől kezdve, ne számoljunk azzal, hogy a pl. 50 SPF-es fényvédőnk valójában is kiszűri majd a sugarak 98%-át.

Egy átlagos arcra a fenti számok alapján 1,2 gramm kellene, ami kb. negyed teáskanállal egyezik meg, hogy az elvi védelmet gyakorlatban is megkapjuk. Ugyanennyi kéne a nyakra, és szintén még ennyi a dekoltázsra.

Használhatod-e fényvédő helyett az  SPF tartalmú alapozódat, púderedet?

Egy folyékony alapozóból a felét se tesszük magunkra az elvi mennyiségnek, talán a harmadát. Púderből pedig annál is kevesebb fogy, így szigorúan tilos bármilyen alapozóra, BB-re, CC-re bízni a fényvédelmet!

Mi a különbség a fizikai és a kémiai fényvédelem között?

A fizikia fényvédőben cink-oxid vagy/és titanium-dioxid van, ami a bőrön marad, nem szívódik fel, és ez veri vissza a fényt. Előnye, hogy nagyon kíméletes. 

Rosaceás, érzékeny bőrűeknek, kisbabáknak kifejezetten ez ajánlott. Hátránya, hogy gyakran fehérre meszel, de már vannak színezettek, ezért lehet találni olyat, ami nem hagy fehér réteget, ha jól eldolgozod. Valamint nem mindegyik vízálló, ugyanis a bőr felszínén marad. Ha ezzel szeretnénk fürödni is, figyeljünk rá, hogy kifejezetten vízálló változatot vegyünk.

A kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe, és elnyelik a napsugarat, ezáltal semlegesítik azt. A nap hatására fokozatosan lebomlanak, ezért van rájuk írva, hogy két óránként újra kell kenni. 

Előnye, hogy sok vízálló fényvédő van köztük, és általában kellemesebb viselet, mint a fizikai. Rengeteg kémiai fényvédő összetevő létezik.

Hogyan használd a fényvédődet megfelelően?

 • A bőrápolási rutinod utolsó lépése legyen!
 • A fizikai fényvédő azonnal hat, a kémiai fényvédőnek azonban 15-30 perc kell, hogy megfelelően beszívódjon, hasson. Ezért előre kell gondolkoznod, és legalább 15 perccel korábban fel kell kenned, mielőtt napra mennél. Ezt szigorúan tartsuk be.
 • Ne hígítsd fel a fényvédődet hidratálóval, alapozóval vagy bármilyen kozmetikummal, mert így már nem fog tudni megvédeni.
 • Ha alapozót is használsz, akkor várj pár (3-5) percet a fényvédő felkenése után, és csak azután tedd fel az alapozót, a sminket!
 • Lehetőleg ne az ujjaddal tedd fel az alapozót, hanem ecsettel vagy szivaccsal, és figyelj rá, hogy nehogy ledörgöld a fényvédőt!
Fényvédelem

Milyen gyakran kell újrakenni a fényvédőt?

Télen elegendő, ha reggel felkened, már csak azért is, mert jó eséllyel sötétben mész haza. Nyáron azonban sokkal jobban kell figyelni, nem biztos, hogy a fényvédőd a megfelelő védelmet nyújtja, ha csak egyetlen egyszer kened fel reggel, ezért nyáron újra kell kenni szükség esetén.

Van egy olyan standard, hogy 2 óránként kell újra felvinni a fényvédőt, de azért ez nem számolható ki ilyen matematikai pontossággal, mert túl sok körülménytől függ.

A kémiai fényvédő hatóanyagok a napsugárzástól bomlanak le, nem az eltelt időtől. De érdemes arra is gondolni, hogy az UVA sugárzás az ablak mellett zárt térben is ér minket. Másrészt nyáron – hacsak nem egy légkondis irodában ülsz egész nap – izzadunk azért. 

A fizikai fényvédők mechanikus hatásra, (pl. dörzsölés) vagy az izzadtságtól tudnak lejönni. Sajnos emiatt elég, ha megvakarjuk az arcunkat, és ettől le is jöhet.

A vízálló fényvédők 80 percig védenek, de a vízben vagy erős izzadás esetében ez lecsökken a felére, 40 percre. Ha a szabadban sportolsz, vagy szeretsz úszni, mindenképpen vízállót válassz.

Tanácsok a hétköznapokra

 • Mielőtt elmentek reggel, mindenképpen használjatok fényvédőt, ha kémiait használtok, akkor indulás előtt fél órával kenjétek fel.
 • Mielőtt hazaindulnátok munkából, szintén gondoljatok a fényvédelemre, mert rengeteg idő eltelik addig, amíg hazaindultok. Ha kémiai fényvédőt használtok, akkor állítsátok be a tervezett hazamenetel előtt 30 perccel az órát, hogy majd akkor újra tudjátok kenni a fényvédőt.
 • Ha nagyon átfényesedik a fényvédőd és zavar, használj fölé SPF tartalmú púdert.
 • Nyárra használj SPF értékkel bíró ajakápolót is
 • Használj bőrtípusodnak megfelelő arcmaszkot, a Vita Face maszkok 6 típusából megtalálod a neked megfelelőt
Arcmaszk válogatás

Mit tehetsz, ha sokat vagy szabadban?

 • Nyaralás előtt hagyjátok abba egy héttel a kémiai hámlasztást, és retinol tartalmú kozmetikumokat.
 • Ha egész nap a szabadban vagytok, akkor 2 óránként szigorúan kenjétek újra a fényvédőt! Akkor is, ha a fa árnyékában heverésztek, ahol félárnyék van, azért ott is ér a nap.
 • Hordjatok kalapot és napszemüveget is.
 • Legyen egy kis könnyű tunikátok, fehér ingetek, amivel a felsőtesteteket védi. Érdemes egy hosszúnadrágot vagy szoknyát is beszerezni vékony anyagból, ez főként városnézésekkor tehet nagyon jó szolgálatot.
 • Ha a vízbe mentetek, utána mindenképpen kenjétek újra a fényvédőt.
 • Vásároljatok UV-szűrős felsőt, a Decathlonban kedvező áron kaphatóak. Nagyon jó strandra, de kiránduláshoz, biciklizéshez is remek megoldás.
Elite Habit