Barion Pixel

Mi okozza a nyakmerevséget alvás után?

Amikor ébredéskor először érzel a nyakmerevséget...

feltételezheted, hogy ezt közvetlenül a helytelen alvás okozhatta, magyarán „elfeküdted”. Pedig a nyaki fájdalomnak néha mélyebb oka van.

Az az igazság, hogy az alvás utáni nyakmerevséget jó néhány tényező befolyásolhatja. Ezek egy része a következő lehet:

nyakmerevség

Gyenge nyakizmok:

Lehet, hogy a nyak fájdalmat nem csak reggel, de nap közben is észleled. Ebben az esetben a nyaki fájdalom a gyenge vagy túlerőltetett izmok miatt alakulhat ki.

Nem ritka ez manapság, hiszen sok esetben az irodai vagy kemény fizikai munka és a rossz testtartás eredménye. Nehéz a jó testtartást kialakítani, de a tested idővel meghálálja. Állíts be egy időzítőt, hogy emlékeztessen a helyes testtartásra.

Sérülés vagy stressz:

Sokszor a nyakmerevséget kisebb vagy részben gyógyuló súlyos sérülés idézheti elő. Ebben az esetben a sérülés körüli izmok megfeszülnek annak érdekében, hogy megvédjék a további károktól. A nyaki sérülések lassan gyógyulhatnak, különösen a nyakunkban felhalmozódó feszültség miatt. Ügyelj a kiadós, minőségi pihenésre, ha a nyakad sérül után.

Csináld meg ezeket a nyújtási gyakorlatokat!

Helytelen alvási testhelyzet:

Előfordul, hogy a nyakad teljesen egészséges és egyszerűen a párnád tartja rossz helyzetben alváskor. Sokszor ez rendkívül fájdalmas nyaki fájdalmat okoz, amely normál esetben gyorsan alábbhagy. Mindenképpen csinálj néhány könnyed nyújtó gyakorlatot és gyorsan elmúlik a nyakmerevséged.

Olvasd el helyes alvás közbeni testtartásról szóló cikket!

Hirtelen rossz mozdulat:

Bár ritkábban fordul elő, de egyesek alvás kisebb-nagyobb rángást csinálnak. Néha ez fájdalmat vagy akár kisebb sérülést okozhat a nyak izmaiban és ízületeiben.  Ez a legtöbb esetben gyengéd nyújtással orvosolható.

Sajnos a nyakmerevség okainak ismerete nem elég, hogy végleg megszabaduljunk tőle. Azt is fontos tudni, milyen okok lehetnek a hátterében.

Elite Habit