Barion Pixel
Nyakfájás oka

Mi áll a nyakfájás és hátfájás hátterében?

A stressz okozhatja a nyakfájásomat?

Ha merült már fel benned a kérdés: „Lehet, hogy a stressz miatt van beállva a nyakam?” akkor valószínű, hogy máris jogos a gyanúd.

Az igazság az, hogy a nyaki merevségnek nagyon sokféle oka van. Például a nyakfájás oka lehet sérülés, rossz helyzetben alvás vagy krónikus egészségügyi problémák.

Hátfájás nyakfájás nyaki fájdalom

Nem egyszerű válaszolni arra a kérdésre, hogy a stressz
okozhat-e nyaki merevséget. Nem tudhatjuk le ezt a mély problémát egy gyors
igen vagy nem válasszal.

 Olvass tovább, hogy megtudd a meglepő részleteket.

A cikkből megtudod azt is, hogy mi a stressz, miért éljük meg, hogyan lehet csökkenteni, hogyan lehet enyhíteni a nyaki merevség tüneteit és még sok mást.

 

Mi is pontosan a stressz?

Stressz

Noha sokan rendszeresen tapasztalunk stresszt, mégsem biztos, hogy belegondolunk a probléma forrásába. Egyáltalán mi az a stressz?

A Clevelandi Klinika szerint „A stressz a test reakciója minden olyan változásra, amely kiigazítást vagy választ igényel. A test ezekre a változásokra fizikai, mentális és érzelmi válaszokkal reagál. A stressz az élet normális része. Stresszt tapasztalhat a környezetéből, a testéből és a gondolataiból. Még az olyan változások is, mint az előléptetés, a jelzálogkölcsön vagy a gyermek születése, stresszt (feszültséget) okoznak. ”

Míg az emberi testet úgy tervezték, hogy kezelje a stresszt, és bizonyos típusú stressz akár pozitív is lehet, a nyakfájással és a nyak mozgásával járó krónikus egészségtelen stressz számos problémát is okozhat.

Ősember

Ennek oka, hogy az ősemberek a stresszreakciót arra használták, hogy biztonságban és éberek legyenek veszélyes helyzetekben. Stresszreakciónk volt az, ami lehetővé tette számunkra, hogy tisztában legyünk például a kígyó, tigris, tehát a ragadozók veszélyével. A stressz segített azonnal reagálni: Harcolunk vagy elmenekülünk? A tét az életben maradás volt.

A modern korban a stresszreakciónk hosszabb ideig aktiválódik a rövid kitörések helyett. Ez krónikus egészségügyi problémákat és akut tüneteket eredményez, például fejfájást, gyomorrontást, emelkedett vérnyomást, mellkasi fájdalmat, alvási problémákat, stresszt és szorongást, valamint érzelmi problémákat.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden stressz rossz. Valójában, amikor edzőterembe jársz edzésre, a testedet egy bizonyos típusú stressznek teszed ki, amely miatt izomnövekedés reakciója megy végbe.

Noha ezt általában pozitív stressznek tartják, az az igazság, ha a nap 24 órájában az edzőteremben lennél, a tested meggyengül, megsérül és megbetegedik.

Stressz csökkentés

A pozitív stresszt gyakran eustressznek nevezik, mint az euforia kezdetével megegyező „eu” -val. Bár a stresszt gyakran használják a negatív típusú stressz kifejezésére, a negatív vagy egészségtelen stressz szakkifejezése a szorongás.

A stressz és a nyakfájás kapcsolata

Már biztos tapasztaltad vagy ismersz olyat, aki érzelmekkel, stresszel vagy szorongással kapcsolatos fejfájást tapasztalt. Valójában az ilyen típusú fejfájásnak is van külön neve, a feszültséges (tenziós) fejfájás.

Fejfájás

Feszültséges fejfájást okoz, ha az ember megfeszíti a nyaki
izmait. Ez súlyos fájdalmakat, valamint nyomást és kényelmetlenséget okozhat a
fejben és a nyakon, és néha fejfájást vagy migrént okozhat.

Általában valaki, aki feszültséges fejfájástól szenved, sok feszültséget fog tapasztalni az állkapcsa környékén is. Lehet, hogy a fogukat is csikorgatják.

A stressz és a nyakfájás közötti kapcsolat azonban nem annyira egyértelmű. Robert Gotlin, DO, a New York Beth Israel Medical Center ortopédiai és sportrehabilitációs igazgatója szerint
“a stressz nem a nyakfájás valószínű oka, de minden bizonnyal kihozza az alap nyaki fájdalom tüneteit.”

Vizsgálatok szerint a stressztől az emberek intenzívebben érzik a fájdalmat, akár nyaki, akár más forrású fájdalom. Ez azt jelzi, hogy a krónikus nyakfájást nem feltétlenül a stressz okozza, hanem hogy a fájdalom már megvan, és a stressz csak jobban észrevehetővé teszi. A stressz kezelése ezért olyan kritikus fontosságú az egészség szempontjából.

Más források, például a Mayo Klinika azonban kimondják, hogy a stressz okozhatja a nyaki fájdalmat. Teljesen világos, hogy függetlenül attól, hogy ez a forrás vagy csak súlyosbító tényező, a stressz mindenképpen befolyásolja a nyakfájást és merevséget.

Valójában a nyaki feszültség a szorongásos rendellenességek általánosan felsorolt tünete. Ez erős kapcsolatot mutat a nyakmerevség és az érzelmi szorongás között.

Ezzel a tudással felvértezve kezelheted a stresszt és a nyakfájást, még akkor is, ha már tartósan fennál ez a kellemetlen helyzet. 

A stresszkezelés módjairól EBBEN A CIKKBEN olvashatsz.

Elite Habit
Vissza az oldal tetejére