Barion Pixel

Hasznos szokások: Amik stabilitást adnak az életedbe

Nagy odafigyeléssel szoktam tanulásra, fejlődésre és a jó közérzetre koncentrálni. A tapasztalataim szerint a nagy célok kitűzése, hosszú távon elvesznek akkor, ha nincsenek rész célok és nagyon konkrét cselekvési célok is kijelölve. Értsd: pontosan mit kell tennem azért, hogy a kis célt és így a hosszú távú nagy célt elérjem.

De miért is fontos, hogy rutinszerű dolgokra is odafigyeljünk?

Különösen fontosnak érzem azt, hogy a belső stabilitásomat fenntartsam, ne érezzem rosszul magamat mert például régóta halogatok valamit. Ha egy területet például a testmozgást, belső gondolatainkat elhanyagoljuk, akkor egy idő után nyomasztó érzés lehet bennünk. Ezeket az érzéseket pedig néha azonosítani is nehéz. Nem, hogy a kiváltó okokat.

Ezért minden hónapban -az adott 28-31 napra- kisebb teendőket, kihívásokat adok magamnak. Ezzel lehetőséget adok tervezéskor észrevenni, mit hanyagoltam el egy kissé az elmúlt hónapban, vagy időszakban. Egyúttal új, hasznos szokásokat, hobbikat is felveszek a listámra. Ami beválik és akár hasznos is, azt a következő hónapban megtartom és beleépítem a mindennapokba.

Hol van ennek az idilli dolognak a szépséghibája?

Hasznos Szokások

Legyünk reálisak: a hónapok alatt felhalmozott, igazán hasznos szokások közül nem reális mindet fenntartani. Viszont a kísérletezéssel lehetőséged lesz új, élmény- és örömteli dolgokkal színesíteni a mindennapjaidat. Bizonyos szokásokkal fejlődni is fogsz és jobb lehetőséggel indulsz, ha munkát, párt vagy üzleti lehetőséget keresel.

Ezek az érzések is segíteni fogják azt, hogy magabiztos és nyugodt legyél a mindennapokban. Azért, mert te mindig igyekszel fejlődni és tanulni. A hasznos szokások adják a keretét a nyugodt életednek.

Miért ez a lista fog neked segíteni hasznos szokások kialakításában?

Mindig érdemes tippeket, ötleteket gyűjteni, amikről aztán mindannyian eldönthetjük, hogy kipróbáljuk, vagy inkább nem élünk a lehetőséggel, mert nem áll hozzánk közel. Ebben a listában is olyan tippek szerepelnek, amik megihletnek vagy pont rátalálsz olyan tevékenységre, aminek rákapsz az ízére.

Javaslom, te is kis célokkal indíts egy adott szokás/kihívás bevezetése kapcsán. Nem reális egy egész évre elkötelezni magunkat egy vadonatúj tevékenység iránt. Ha nem is vagy a célkitűzésekért, a listában találsz olyan tippeket, amiktől elégedettnek és magabiztosnak érezheted magadat és ez a cél.

 

Tiszta gondolkodás

Hasznos szokások a tiszta gondolkodásért

Gyakran elhatalmasodhat rajtunk az érzés, hogy mennyi teendőnk van. Ezer fele áll a fejünk és a kötelezettségeink csak halmozódnak. A stressz és aggódás miatt pedig nehezebb tiszta fejjel gondolkodni. Mintha ez nem lenne elég, nagy nyomás alatt még a meghozott döntéseink sem biztos, hogy kellőképp megalapozottak, átgondoltak lesznek.

Alább olvashatsz 21 tippet arra, hogy nyugodt és stresszmentes legyen az elméd:

Legyél offline 1 teljes napot a héten

Ezt a napot jól kell időzíteni, viszont az egy teljes nap az emailek és értesítések nélkül óriási tehermentesítést jelentenek.

Meditálj reggelente

Sokak számára idegen téma lehet és most nem is kell a lótusz pózban történő hümmögésre gondolni. Kezdeten elegendő, ha a reggelt úgy intézed, hogy adsz magadnak 5 percet a kanapén ülni és semmit sem csinálni.

Olvass napi 20 oldalt

Biztosan neked is van kedvenc könyved, újságod, szaklapod. Próbálj meg reggel egy rövid 10 oldal elolvasásával indítani. Lefekvés előtt pedig jöhet a másik 10 oldal. Rövid időn belül gyorsabban pörgeted az oldalakat és újabb és újabb könyvek kerülnek a „kiolvastam” listádra.

A rendszeres olvasás segít a koncentráció javításában is. Bővebben a koncentráció témáról itt olvashatsz.

Naplózz minden nap

Nekem is vannak olyan napjaim, amikor zsong az agyam a sok gondolattól, vagy csak nehezen fókuszálok. Ilyenkor nehéz elkezdeni fókuszáltan dolgozni. Pontosan ilyenkor nagy segítség egy bejáratott füzetbe/noteszba elkezdeni leírni azt a sok gondolatot, ami cikázik a fejemben. Figyeld meg, hogy milyen gyorsan csillapodik az elméd egy „to-do” lista papírra vetése után.

Ne várd meg a szundit

Érdemes kipróbálni, milyen azonnal felkelni a vekker megszólalása után. Én néha szeretek félálomban maradni, mert sokszor jó ötleteim támadnak. Ha viszont lustálkodáson kapom magamat, azonnal felkelek, mert így gyorsabban indul a reggelem és több energiám van.

Korlátolt „képernyőidő” munka után

Sokan akár 10-15 órát is eltöltünk képernyő előtt, legyen az monitor/laptop, telefon, tablet vagy TV. Próbálj ki munka után olyan tevékenységet, ami nem igényli, hogy kijelzőt nézz. Például sport, séta, olvasás, rajzolás, jóga, írás/naplózás.

Adj hálát

Csak listázz fel 3-3 dolgot minden nap, ami miatt jó érzésed van. Ez lehet a jó idő, a gyerekeid/barátaid/párod, jó munkahelyed, fizetés napja vagy hogy hétvégén mentek kirándulni.

„Én” nap

Érdemes időről időre olyan napot, vagy csak néhány órát tartani, ami csak magadról, a gondolataidra és magadra való odafigyelésről szól. Teljesen feltölt majd az a néhány óra vagy az egész nap, hogy nem kellett más miatt aggódni.

Teljesség

Hasznos szokások az egészségért

Szerintem te is pontosan tudod, hogy a sport, a mozgás elengedhetetlen az egészségért. Ugyanakkor be kell látni: Olykor óriási kihívás egy edzést besűríteni a mindennapokba. Ezért az alábbi listában néhány tippet találsz nem csak a testmozgásra, hanem étkezésre is.

Evés után sétálj egyet

Különösen egy kiadósra sikerült ebéd vagy vacsora után óriási feloldódást hozhat egy rövid séta. Nagyobb a hozzáadott értéke, ha azokkal tudod ezt a rövid mozgást megtenni, akikkel együtt ebédeltél. Egy rövid út közben jót is tudtok beszélgetni.

Kávé helyett igyál vizet vagy teát

Sokaknak ez érzékeny téma lehet, ezért nem a kávézás teljes leváltását javaslom. Csupán napi egy kávét próbálj kiváltani egy finom teával.

10 perc edzés belefér

Képzeld el, hogy hazaérsz és arccal dőlnél bele az ágyba. Mi a helyzet, ha már reggel odakészítetted az edzős cuccodat? Gondolkodj előre és készítsd jól látható helyre a teljes edzős felszerelésedet. Ez gyakorlatilag egy múlt béli üzenet saját magadtól, hogy csak 10 perc is, de bele kell, hogy férjen a napodba. Nem is kell gondolkodnod: 10 percig lehet guggolásokat, fekvőtámaszt és egy laza súlyzós mozgást végezni. Jobban fogod magad érezni már csak azért is, mert betartottad ezt a reggeli fogadalmadat.

Tárazz be zöldséget, gyümölcsöt a hűtődbe

A bevásárló listádon mindig legyen pár zöldség, gyümölcs, amit szeretsz is. Ha a hűtődben elérhető és jól látható helyre teszed, könnyebben eszedbe fog jutni, hogy egyél is belőle.

30 napos jóga

Itt nem kell, hogy cél legyen a kézenállás, elég arra gondolni, hogy egy 5 percet jóga címszó alatt a reggeli ébredés vagy délutáni munka után átnyújtod az izmaidat.

Készítsd el előre az ételeidet

Ha már unod a 2 naponta főzést, gyorskaját vagy a gyorsan összedobott szendvicseket, próbálj meg hétvégén kijelölni egy olyan ételt, amiből mennyiséget tudsz elkészíteni és a hét többi napján tudod azt fogyasztani. Külön előnyös, ha ebből az ételből más változatot is el tudsz készíteni. Pl.: egy paradicsomos olívabogyós tonhal szószt készítesz el, amihez a hét első felében csak tésztát kell főzni, a hét második felében pedig tortilla tekercsbe teszed, szórsz bele egy kis parmezánt és begöngyölöd.

Igyál több vizet

Próbáld ki, hogy reggel kávé helyett 3-5 dl víz az, amit először megiszol. A kávé egyébként is dehidratál (szárít), ezért a kávé mellett a többlet-vízfogyasztás fontos. Ha fáj a fejed is gondolj erre: ittál elég vizet? A kiszáradás jele is lehet a fejfájás.

Energia

Hasznos szokások a több energiáért

Az energiaszintünk meghatározza, hogyan tudunk teljesíteni a munkában, mennyi türelmünk van a párunkhoz, gyerekeinkhez, kollégáinkhoz, a főnökünkhöz. Alacsony energiaszinttel az életünk minden területén egy kicsivel gyengébb eredményeket érünk el. Íme néhány tipp, amivel az energiaszinteden tudsz növelni.

Menj aludni időben

A kései lefekvés erősen befolyásolhatja az alvás minőségét és emiatt a másnapi kipihentségünket. Tehát a mai későn elalvás a másnapi energiaszintünket bántja. Próbálj meg legalább 6-8 órát adni magadnak az alvásra. Az alvásod minőségét befolyásolja a hőmérséklet és hogy milyen sötétben, csendben tudsz aludni. Alváshoz a legalkalmasabb szobahőmérséklet a 18-20 celsius fok, teljes sötétség és természetesen a lehető „legnagyobb” csend.

Fedezz fel új helyeket

Akár vidéken, akár városban biztosan van olyan hely, park, erdő, tó, ahol még nem jártál. Az új helyek megismerése jó és frissítő hatással van az agyműködésre.

Tanulj valami újat

Próbálj ki egy tanfolyamot, fizess elő egy akár olcsó kurzusra vagy nézz rendszeresen oktató videót YouTube-on. Az ismereteid bővítése éberebbé, érdeklődőbbé és magabiztosabbá tesz.

Tegyél rendet otthon

A szétdobált holmik, a nem használt tárgyak, akár kacatok zavaróak lehetnek és kelthetik azt az érzést benne, hogy a környezeted is rendezetlen, szortírozatlan. Egyszerűen szabadulj meg olyan tárgyaktól, amiket nem használsz, vagy csak hónapok óta hányódik a házban. Tehermentesebbnek érezheted magad azzal, hogy kevesebb holmi vesz körül.

Vegyél terítékre egy halogatott dolgot

Zavaró és lelombozó lehet egy már régóta elhanyagolt teendő. Ne kezdd túl nagy falattal: tűzz ki elvégzésre egy olyan feladatot, amiről tudod, ha céltudatosan nekilátsz, azt belátható időn belül teljesíteni is tudod.

Barátság

Élessz újra egy elhanyagolt barátságot

Mindannyiunk számára van olyan ismerősünk, akivel rég nem úgy tartjuk a kapcsolatot, ahogy szeretnénk. Próbáld ki, hogy felhívod telefonon ezt a valakit és csak megkérdezed, mi újság vele. Rossz néven biztosan nem fogja venni és a beszélgetés után te is boldogabbnak érezheted magadat.

Remélem, te is találsz olyan ötletet, amit hasznosnak találsz és új, hasznos szokásokat felvéve, magabiztosabban vághatsz neki az idei évnek!

következő cikkben még többet tudhatsz meg a mentális egészség és kiegyensúlyozottság eléréséről.

Elite Habit